7 Întrebări despre nutriție cu nutritionistul Crina Voicu

Am stat de vorba cu nutritionistul Crina Voicu:

 

1. Ce este nutritia?

În urmă cu doua zeci și cinci de secole, pe Insula Kos, în Grecia, un profesor de medicină purtând o barbă lungă- Hipocrate- adresa discipolilor săi un aforism substanțial și profetic

” Hrana ta va fi leacul tau”.

 

Nutriția predă un mod de a trăi în acord cu natura, pentru că sănătatea nu se obține decât ascultând de legile clar definite ale naturii. Natura ne arată hrana noastră, tot ea o și pune la dispoziție, la timpul potrivit. Noua nu ne rămâne decât să fim din nou atenți la nevoile reale ale corpului, creat și el atât de perfect și în uniune cu ea.

care-este-cea-mai-eficienta-dieta-din-lume-la-ce-concluzie-au-ajuns-expertii-in-nutritie

Interviu Nutritionist Crina Voicu Phoenicia Romania

2. De ce avem nevoie de nutriționist?

Dezvoltarea agriculturii, a fost urmată de Revoluția Industrială. Aceste două evenimente au adus cu ele schimbări uriașe în felul nostru de a mânca. Acești ultimi ani de dezvoltare contează numai cât un minut în procesul evoluției și nu au produs nici o schimbare în configurația noastră biologică. Aici este problema. Este nevoie de zeci de mii de ani pentru ca organismul să se adapteze chiar și la micile schimbari ale mediului. Fiziologia si biochimia noastră ramân bine ancorate în nivelurile de activitate și la dieta orginară pentru care am fost creați. Numărul tot mai mare de persoane obeze, a celor cu tulburări psihice și rata îmbolnăvirilor sunt doar câteva dintre rezultatele ciocnirii dintre genetică și modul nostru de viață.

Dacă ne-am întoarce preponderant la radăcinile modului de a ne hrăni și am mânca potrivit legilor naturii, ne-am bucura de o sănătate excepțională și am ocoli aproape toate bolile cronice, am avea o greutate normală, o stare psihică bună și bineînțeles am trăi mai mult.

Nutriționistul vine în ajutorul persoanei, aducându-I aminte care sunt pașii de urmat pentru a redobândi starea de bine si care sunt prioritățile pentru o viață echilibrată. Iar eu cred ca toți avem impregnate, în memoria celulară, până și aceste cunoștințe, de a recunoaște lucrurile de care avem nevoie pentru a trăi armonios. Datorită zgomotului extern si intern, nu mai știm să ne ascultăm corpul și nici să mai comunicăm subtil cu mediul înconjurător. Omul modern cu stilul de viață actual, cuprins de neliniște și de influențele externe (publicitate, media), își închipuie că sănătatea este un “aliment” eliberat de farmacist într-un flacon.

reguli-de-nutritie-esentiale

Interviu Nutritionist Crina Voicu Phoenicia Romania

3. Care sunt principalele beneficii pe care le pot avea urmând recomandările unui nutriționist?

Deși majoritatea persoanelor vin cu obiectivul de a pierde din kilograme, după o anamneză detaliată ce presupune cercetarea persoanei și a obiceiurilor ei, se depisteaza de cele mai multe ori unele afecțiuni ce au prioritate în actul vindecării, urmarând apoi fireasc și atigerea unui numar de kilograme ideal.

Ne influențăm destinul prin alegerile pe care le facem și implicit prin alimentele pe care le mâncăm și când alegem să ne mișcăm și să ne hrănim în acord cu felul în care am fost creați atingem un nivel de sănătate și vitalitate pe care nu l-am mai trăit până acum. Ca răsplată a redobândirii unei alimentații variate și mai aproape de sursa primară, veți constata, așa cum s-a întâmplat cu toți care au adoptat un plan de nutriție, că aveți mai multă energie, claritate mentală și veți suferi mai puțin de foame, pentru că hrănirea nu se mai face superficial, ci profund, la nivel celular. Acest nivel de sănătate nu numai că este posibil, dar este dreptul nostru moștenit biologic.

4. Există efecte pe termen lung?

Efectele dorite ar trebui să fie doar pe termen lung și urmarea unor principii propuse de nutriționist nu ar trebui decăt să permanentizeze o stare de bine fizică și psihică. De aceea adoptarea unor diete, regimuri nu are rezultatele dorite în timp, efectul fiind unul limitat și reversibil, pe când înțelegerea constituenților fundamentali din alimentația zilnică prin consilierea nutrițională, poate oferi fiecărei persoane modul de viață ideal, potrivit nevoilor proprii. Incă un aspect de menționat este acela că vindecarea și dobândirea unui tonus bun nu se obțin prin încrâncenare și frustare, alt motiv pentru care dietele nu sunt acceptate de fiziologic și sunt de cele mai multe ori simțite ca o agresiune. Secretul recăpătării echilibrului este să respectăm cele mai bune dintre obiceiurile de hrănire pe care le aveau stămoșii noștrii și să le combinăm cu alimente sigure, bogate în factori hrănitori, pe care le avem astăzi la îndemână.

5. Are legătură nutriția cu iubirea ?

Paradoxul abundenței, a alimentelor frumos ambalate și foarte gustoase, cultura unei vieți lesnicioase par să supra-răsfețe oamenii avizi după momente ce le oferă satisfacții rapide ce nu îi scoate din zona de confort. Dar pericolul unui astfel de mediu-toxic nu întârzie să apară, chiar pe mai multe planuri. De aceea pentru a ajunge să ne respectăm și să ne iubim întradevăr, înseamnă de cele mai multe ori, de a accepta de bună voie să renunțăm la unele obiceiuri ce dăunează. În primul rând corpul este un templu al sufletului, știind asta, mintea supusă sufletului va știi să cinstească acest templu cu cele mai alese daruri. Darurile de care vorbesc și sunt oferite nouă din abundență de natură, si au legatură cu nutriția, sunt fructele, legumele, semintele, nucile, verdețurile, cerealele, mierea, peștele s.a.m.d Toate oferite la timpul potrivit pentru a fi consumate și folosite de corpul nostru(nu întâmplător sunt recomandate alimentele de sezon, sau cele autohtone). In momentul renunțării la hrana procesată, diferită de principiile regăsite în mod natural, iubirea se va răsfrânge mai departe și asupra mediului înconjurător, care va fi agresat mai puțin. Cea mai mare poluare a hranei se face prin aditivi alimentari și prin prezența organismelor modificate genetic, ce devin din ce în ce mai puțin integrale-prin pierderea calităților hrănitoare dar cu potential infinit de denaturari, ce atenteaza la perfectiunea naturii si la legile universului biologic.

6. Mă ajută credința să mă hrănesc corect?

Toate religiile din lume recomandă postul alimentar. Subnutriția la postitori este mult mai rară decât obezitatea la gurmanzi. Postul creștin ce urmează calendarul Sărbătorilor și al celor două zile săptămânale, ajută prin acest ritm eliminarea deșeurilor metabolice, de aceea postitorii consecvenți nu fac cancer, nici unele boli metabolice. Bineînțeles această abținere trebuie înțeleasă la nivel holistic și însoțită de fapte bune, rugăciune, curățirea gândurilor și stare de pace.

sfaturi despre nutritie cu Crina Voicu

Interviu Nutritionist Crina Voicu Phoenicia Romania

7. Care este cea mai mare problemă cu care se confruntă românii din punctul de vedere al nutritionistului Crina Voicu?

Fericirea. Nu poți fi fericit fără să ai credință, iar și nouă, românilor, ni s-a cultivat că fericirea vine din consum. Nu doar consumul în sine este problema ci abuzul la care se ajunge cu ușurință , pe fondul frustrărilor care se acumulează. Oamenii astfel deraiază rapid de la firesc și ajung să mănânce mecanic, compulsiv, în grabă, sau fără să mai aibă bucuria și liniștea meselor în familie sau alături de cei dragi. Aceste practici întârzie senzația de sațietate și contribuie la aportul exagerat de alimente, oamenii intrând într-un cerc vicios în care tocmai alimentele ajung să le fie “dușmani”.